Інструменти е-демократії для неурядових організацій

0

4 березня 2016 року у Львові відбулась презентація результатів експертного опитування «Практика використання інструментів електронної демократії громадськими організаціями в Україні».

Виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко відзначив низький рівень зацікавленості громадських організацій у розвитку технологій електронної демократії, що було виражене у кількості відмов взяти участь в опитуванні. Так, з-поміж понад 1100 організацій, відібраних для участі, лише 402 ГО з усіх областей України заповнили анкети. Він також додав, що це опитування є лише елементом складного процесу, наступним кроком якого має стати створення Дорожньої карти електронної демократії в Україні з урахуванням отриманих даних.

За результатами опитування, більшість громадських діячів (98,8%) переконані у необхідності проводити заходи із підвищення рівня громадянської освіти у сфері е-демократії. 70,1% громадських організацій мають власні сайти, а 90,8% респондентів використовують соціальні мережі у своїй професійній діяльності.

Найбільшими перешкодами розвитку електронної демократії відповідно до результатів опитування є: низький рівень зацікавленості НУО щодо  тематики е-демократії в цілому, низький рівень довіри з боку НУО до органів влади, відсутність бажаних або недосконалість існуючих інструментів електронної демократії, недостатній рівень знань НУО у сфері кібербезпеки, онлайн-додатків та захисту інформації.

Завантажити (PDF, 1.33MB)

Для довідки. Онлайн-опитування тривало з 19 січня по 17 лютого і було спрямоване на визначення рівня обізнаності громадських діячів у сфері е-демократії, їхніх навиків користування існуючими інструментами е-демократії та потреби у створенні нових. До відбору громадських організацій, які потрапили у вибірку, були залучені експерти в кожному з обласних центрів України (регіональні координатори Громадянської мережі ОПОРА), також були використані списки громадських організацій, що входять до громадських рад при відповідних обласних державних адміністраціях.

Фото з презентації:

Коментарі