Чи буде Рудківська об’єднана громада?

0

3 серпня 2016 року аналітики громадської організації “Європейський діалог” Тарас Баранецький, Микола Крат та Олександр Софій відвідали та виступили з доповіддю на громадських обговореннях щодо утворення Рудківської об’єднаної територіальної громади у селах Погірці та Новосілки-Гостинні Самбірського району.

На обговореннях були присутні представники багатьох навколишніх сільських рад, які відповідно до Перспективного плану Львівської області, можуть об’єднатися у Рудківську об’єднану територіальну громаду загальною чисельністю населення 20,7 тисяч мешканців.

Під час виступів аналітики “Європейського діалогу” продемонстрували, що в такому варіанті об’єднання, Рудківська громада буде фінансово спроможною. Присутні на обговореннях мешканці побачили, яким може бути бюджет їхньої об’єднаної громади, як будуть формуватися доходи та витрати цього бюджету та переконалися, що за умови об’єднання у бюджеті Рудківської громади залишатиметься понад 6 млн гривень коштів на розвиток громади.

Присутні на обговореннях представники громади поділилися своїми застереженнями, які змушують частину громад сумніватися у доцільності такого варіанту об’єднання. Зокрема, мешканці стурбовані наявним станом доріг. Крім того, громада висловлювала стурбованість щодо можливого закриття шкіл, на що почули аргументи стосовно того, що після об’єднання лише рада новоствореної громади буде вирішувати питання щодо закриття чи пониження ступеня освітніх закладів.

Також представники “Європейського діалогу” розповіли про те, що на розгляді у Верховній Раді України перебувають законопроекти, які передбачають передачу об’єднаним територіальним громадам у власність земель державної власності, які перебувають за межами населених пунктів, а також законопроект про статус старости, яким передбачається надати старостам, як представникам свого старостинського округу, право брати участь у розробці бюджету об’єднаної територіальної громади та затверджувати рішення ради об’єднаної громади, які стосуються майна їхнього старостинського округу.

На громадських обговореннях мешканці сільських рад, які можуть увійти до складу Рудківської об’єднаної громади почули про позитивний досвід громад Самбірського району, які об’єдналися у 2015 році, про те, як виконуються бюджети цих громад, які інфраструктурні проекти почали виконуватися після добровільного об’єднання – ремонтуються школи, будуються садочки, відкриваються нові амбулаторії.

Довідково. Даний захід відбувався у межах проекту “Дорожня карта реформ для об’єднаних громад Львівщини”, який реалізовує громадська організація “Європейський діалог”, в рамках програми ЄС “Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні”, що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Коментарі