Під час війни комунікація і партнерство влади із мешканцями стають все більш важливими

0

Команда «Європейського діалогу» долучилася до двох дискусій, які були організовані Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» із громадами Житомирської та Львівської областей. Дискусія стосувалася питань залучення громадян до прийняття рішень, посилення громадянської участі, пошуку найбільш ефективних інструментів активізації громадян.

Представники органів місцевого самоврядування, відповідальні за комунікації з мешканцями та залучення громадян, поділилися цікавим досвідом, як їм вдається посилювати громадянську участь навіть в умовах війни та обмежених фінансових ресурсів (наприклад, для реалізації Громадського бюджету, як одного із найбільш ефективних інструментів посилення залучення). Як відзначили представники місцевої влади, важливо при цьому демонструвати довіру до мешканців, давати їм можливість проявляти ініціативу, бачити у громадянах партнерів.

Під час дискусій також було презентовано Аналітичний звіт за результатами дослідження громадянської участі у прийнятті політичних рішень у 30-ти територіальних громадах Житомирської, Закарпатської та Львівської областей, розроблений ГО “Європейський діалог” у рамках проєкту «Посилення рівня залучення громадян та впливу громадянського суспільства», що реалізовує ГО «Європейський діалог» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Головні висновки дослідження:

  1. Більшість громад не має повного пакету розроблених та затверджених документів, які стосуються залучення громадян.
  2. Місцеві ради не розуміють важливості та функцій консультативно-дорадчих органів.
  3. Громади відзначали, що активною та ініціативною є учнівська молодь, на противагу молоді 20+.
  4. Реалізація бюджетів участі на сьогодні призупинена через війну та брак фінансових ресурсів.
  5. Усі громади відзначають непопулярність онлайн-інструментів, зокрема електронних петицій.
  6. Успішність громадських консультацій, громадських слухань, опитувань мешканців залежить від того, як вони організовані.

Рекомендації органам місцевого самоврядування представлені на інфографіці:

Ця публікація створена ГО «Європейський діалог» у рамках проєкту «Посилення залученості громадян і впливу громадянського суспільства» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Коментарі