Аналітична записка «Оцінювання потреб ВПО у територіальних громадах Львівської області»

0

Львівська область сьогодні стала одним із головних прихистків для внутрішньо переміщених осіб з інших регіонів України. Згідно з даними Єдиного загальнодержавного реєстру обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО), на Львівщині станом на кінець вересня зафіксували понад 250 тисяч ВПО. Серед них близько 160 тисяч – жінки, а 90 тисяч – чоловіки. Більше, ніж 75 тисяч – діти. Понад 32 тисячі пенсіонерів і близько 9 тисяч осіб з інвалідністю. Однак, реальний показник кількості ВПО майже удвічі вищий. Це спричинено тим, що значна кількість громадян проживають у приватному секторі та не стають на обік як ВПО.   У пікові моменти на Львівщині одночасно перебувало понад 600 тисяч ВПО.

Сьогодні оцінювання потреб та можливостей ВПО є  важливою складовою забезпечення їхнього побуту, надання соціальних, медичних, освітніх та всіх публічних послуг, особливо напередодні зимового періоду. Результати дослідження будуть корисними для представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, де мешкають ВПО; міжнародних програм надання допомоги ВПО; організацій громадянського суспільства, а також всіх, кого цікавить тема захисту та дотримання прав ВПО в Україні, у тому числі і самих внутрішньо переміщених осіб.

 

За підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») громадська організація «Європейський діалог» реалізує проєкт «Партнерство між громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування в інтеграції та адаптації внутрішньо переміщених осіб у територіальні громади Львівської області».

В рамках проєкту надається технічна та консультативна допомога організаціям громадянського суспільства (ОГС) та здійснюється менторський супровід органів місцевого самоврядування в оцінці потреб ВПО та їх соціального включення в життя територіальних громад..

Основні завдання проєкту:

  • Оцінити потреби ВПО та їхні можливості у 10 територіальних громадах Львівської області шляхом проведення опитування.
  • Організувати публічні презентації потреб та можливостей ВПО керівникам громад та активістам ОГС у кожній громаді-учасниці проєкту для обговорення отриманих результатів.
  • Покращити навички та знання представників ОГС щодо роботи з ВПО через проведення тренінгів, а також надання відповідної організаційної та технічної підтримки.
  • Організувати проведення низки заходів з метою інтеграції ВПО та підвищення їхньої залученості до розвитку громади.

Фото ілюстративне 

Ця публікація розроблена ГО «Європейський діалог» в рамках проєкту «Партнерство між громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування в інтеграції та адаптації внутрішньо переміщених осіб у територіальні громади Львівської області», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього документу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Результати дослідження можна прочитати тут:

Завантажити (PDF, 1023KB)

Коментарі