Участь громадян у прийнятті рішень на місцевому рівні: перші підсумки дослідження

0

Завершується робота нашої команди над аналітичним дослідженням «Участь громадян у прийнятті рішень на місцевому рівні», яке «Європейський діалог здійснює завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Нагадаємо, у межах дослідження наші аналітики провели контент-аналіз офіційних сайтів і соціальних мереж у 30 громадах Житомирської, Закарпатської та Львівської областей, провели анкетування та поглиблені інтерв’ю представників органів місцевого самоврядування і громадських організацій . Остаточні звіти по кожній із громад зараз опрацьовуються, але вже можна зробити попередні висновки.

Згідно з оцінками більшості співрозмовників, мешканці громад не достатньо активні, але ситуація змінилася після повномасштабного вторгнення. Волонтерство, яке почало стрімко розвиватися, стало потужним поштовхом для активізації громадян і дозволило виявити тих мешканців, які готові активно включатися у громадське життя. Важливо цей активний кістяк зберегти та допомогти йому у стати чинником позитивних змін у громадах.

У більшості громад високу активність проявляють представники соціально вразливих груп населення. Зокрема, люди з інвалідністю беруть активну участь у громадському житті, долучаються до розробки та реалізації програм безбар’єрності , залучаються до розробки відповідних місцевих програм, інспектують об’єкти соціальної інфраструктури щодо інклюзивності. У частині громад активні переселенці, які ініціювали створення рад з питань ВПО у якості консультативно-дорадчих органів. Також високу громадянську активність демонструють ветерани і члени сімей військовослужбовців.

Важливим фактором активізації громадянського суспільства є органи учнівського самоврядування. Дослідження показало, що у деяких громадах ці органи працюють дуже активно, вони  регулярно комунікують з органами місцевої влади, вносять свої пропозиції та ідеї, відвідують сільські чи міські ради для ознайомлення із їхньої роботою, охоче відвідують засідання сесій. Тут важливо дати учнівському самоврядуванню поштовх та налагодити постійну комунікацію.

Загалом мешканці не досить активно використовують такі інструменти залучення, як електронні петиції, громадські консультації, рідко приходять на засідання сесій, постійних депутатських комісій, виконавчого комітету. Натомість у багатьох громадах населення доволі активно бере участь в опитуваннях. В одній із громад в опитуванні у межах підготовки стратегії розвитку взяло участь 10% від кількості населення громади.

Найпоширенішими інструментами комунікації та отримання інформації про життя громади є соціальні мережі, передусім  Facebook (лише молодь у більшості громад віддає перевагу Instagram та Telegram).

Дуже вагомим інструментом залучення громадян є запровадження громадського бюджету. Це важливо, оскільки мешканці наочно можуть побачити та відчути результати своєї активності, також завдяки цьому інструменту вони вчаться основам проєктної роботи. Однак, зважаючи на обмеження через війну, у 95% громад фінансування громадського бюджету призупинилось.

Також ефективним інструментом є створення молодіжних рад –  цей процес особливо активізувався у 2024 році завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Молодіжні ради дозволяють виявити молодь, готову активно долучатися до громадського життя та генерувати зміни у громадах, публічно озвучувати свої пропозиції, ідеї та втілювати їх у життя.

Загалом результати анкетування, інтерв’ю, контент-аналізу офіційних сайтів та сторінок у соціальних мережах засвідчили, що найвищий рівень залучення громадян до прийняття рішень і до життя громади в цілому спостерігається там, де орган місцевого самоврядування провадить цілеспрямовану політику на посилення залучення громадян, має у штаті окремого посадовця, який відповідає за це залучення, налагодження активної комунікації та співпраці із громадськими організаціями та активними мешканцями, регулярне інформування та відкритість. Таким чином, підвищення рівня залучення громадян до прийняття рішень можливе тоді, коли у цьому зацікавлені органи місцевого самоврядування, створюючи умови для активізації мешканців.

Ця публікація створена ГО «Європейський діалог» у рамках проєкту «Посилення залученості громадян і впливу громадянського суспільства» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Коментарі