Олеся Якубовська: Червоноградський гірничо-економічний фаховий коледж – це перспективний освітній заклад

0

Сьогодні розпочнемо цикл коротких інтерв’ю із керівниками тих установ і закладів, об’єкти яких увійшли до нашого проєкту “Гідні та екологічні умови проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які проживають у Червоноградському вугільному мікрорегіоні”.

Про мету, ціль і філософію цього проєкту нам вже розповіли директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда та керівник проєкту ГО “Європейський діалог” Олександр Софій.

Перша наша розмова буде із Олесею Якубовською, директоркою Червоноградського гірничо-економічного фахового коледжу, де ми в рамках нашого проєкту будемо ремонтувати гуртожиток. До речі, про обсяги робіт, які ми там плануємо виконати, ви можете прочитати, перейшовши за цим посиланням.

Пані Олесю, чому саме Ваш об’єкт потрапив до проєкту “Гідні та екологічні умови проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які проживають у Червоноградському вугільному мікрорегіоні”?

Червоноградська міська територіальна громада – одна з громад, яка надала прихисток великій кількості внутрішньо переміщених осіб. Сюди переїхали понад 13 тисяч ВПО. Гуртожиток Червоноградського гірничо-економічного фахового коледжу став другою домівкою для переселенців з Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та інших прифронтових областей.

На сьогодні тут проживає близько 100 осіб. Це сім’ї з дітьми, люди похилого віку, соціально незахищені категорії населення. Їм немає куди повертатись, адже їхнє житло знищене, а населені пункти перебувають під постійними обстрілами. Наше завдання – подбати про них, створити їм умови, максимально наближені до домашніх.

Ця спільна мета об’єднала обласну владу, місцеву, а також міжнародних партнерів. Завдяки цьому за два роки ми змогли перетворити стару, занедбану будівлю нашого гуртожитка у сучасне та безпечне місце для проживання. Люди у нас можуть не лише жити в комфортних умовах, але й повноцінно інтегруватись у життя громади, адже поруч розміщені школи, садки, є можливість працевлаштуватись.

Зважаючи на важку ситуацію в енергосистемі України, актуальним питанням для нас усіх є забезпечення енергоефективності будівель соціальної та житлової інфраструктури та ощадливий підхід до використання енергоресурсів. Саме тому наш гуртожиток потрапив до проєкту GIZ “Гідні та екологічні умови проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які проживають у Червоноградському вугільному мікрорегіоні”.

Що саме ви плануєте там зробити?

У рамках проєкту ми плануємо утеплити фасад та стіни фундаменту, а також встановити дахову сонячну електростанцію потужністю 36 кВт. Це дозволить частково компенсувати споживання електроенергії на обігрів будівлі в опалювальний сезон, освітлення приміщень загального користування в денний час. Окрім того, заклад зможе продавати електроенергію державі по “зеленому тарифу”, що компенсує частину витрат на купівлю електроенергії в період опалювального сезону.

Скільки ВПО після завершення ремонтно-будівельних робіт там зможе перебувати? І як Ви плануєте використовувати це приміщення після того, як проблема з проживанням ВПО стане неактуальною?

Проєктна потужність гуртожитку – 175 місць, з яких 150 місць можуть використовуватись під потреби внутрішньо переміщених осіб. Резерв місць залишаємо для наших учнів. Адже наш коледж – перспективний освітній заклад. Він функціонує понад 50 років. Тут навчається близько 500 учнів за п’ятьма спеціальностями (гірництво, інженерія програмного забезпечення, маркетинг, підприємництво та торгівля, фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок). У 2024 році коледж відновлює спеціальність “Будівництво та цивільна інженерія”. Тому, коли проблема з проживанням ВПО стане неактуальною, відремонтовані приміщення будуть використовуватись для потреб наших учнів, а також як житло для соціально вразливих категорій населення громади.

Де ви шукаєте гроші на відновлення своїх закладів і приміщень, які знаходяться у власності Ваших закладів?

Для покращення інфраструктури наших закладів ми беремо активну участь у державних та міжнародних грантових програмах, залучаємо кошти з місцевих бюджетів (як обласного, так і бюджету громади), співпрацюємо з неурядовими організаціями. Тому я особливо хочу подякувати всім грантодавцям та департаменту економічної політики Львівської ОВА за постійну підтримку і допомогу всіх наших ініціатив.


Нагадуємо, проєкт фінансується Федеральним міністерством економіки і захисту клімату Німеччини (BMWK) та підтримується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у межах проєкту “Справедлива трансформація вугільних регіонів та зелене відновлення енергетичного сектору України”.

Коментарі